7 tips til deg som vurderer å selge selskapet ditt

Publisert den 16.07.2024 av ÆGE AS


Valgene du tar i dag, påvirker hvor mye du kan selge bedriften din for en gang i fremtiden

Det er mye du bør vurdere og mye du må tenke gjennom før du i det hele tatt sier til noen som helst at du vurderer å selge selskapet ditt. I denne artikkelen har vi samlet 7 tips som du kan gjøre allerede nå.

 

1. Hvorfor skal du selge?

Når du leser denne artikkelen, har du helt sikkert tenkt gjennom dette allerede. Men det kan være mange grunner til å selge. Ønsker du penger så du kan investere i noe annet? Ønsker du mer fritid? Har du lyst til å slutte helt å jobbe? Definer for deg selv hva som er hovedgrunnen til at du ønsker å selge. Når selve salgsprosessen begynner og det til slutt begynner å nærme seg forhandlinger, er det lett å bli revet med, og ikke minst fristet til gode tilbud. Gå da tilbake til din egen begrunnelse for hvorfor du startet denne prosessen og se om tilbudene du får, faktisk stemmer overens med det som opprinnelig var formålet.

 

2. Er selskapet ditt rigget for salg?

Det er viktig å forberede selskapet ditt for salg ved å sørge for at regnskapet er i orden. Du har dokumentert selskapets verdier, eiendeler og ikke minst fremtidige forpliktelser. Ved å ha god oversikt, gjør du det enklere for andre å forstå verdien av det du har. Økonomien i selskapet bør være ryddig flere år tilbake i tid og derfor bør du starte tidlig med å forberede virksomheten din på salg en gang i fremtiden.

 

3. Hva skal du selge?

Skal du selge ideen din? Kundeporteføljen? Deler av bedriften eller hele? Det kan være mange måter å dele opp bedriften din på, og det er ikke sikkert at hele bedriften din er like attraktiv. Det kan for eksempel være at selve verdien ligger i kundelisten din, mens produksjonslokalene og beliggenheten til bedriften din ikke er like attraktiv for andre. Det kan også være du ønsker å fortsette med deler av virksomheten din, men selge noe. Husk på at det er ikke sikkert du behøver å selge aksjene dine, det kan være du bare skal selge deler av det du holder på med.

 

4. Må du gjøre endringer i eierstrukturen før du selger bedriften?

De fleste som skal kjøpe en bedrift, eller deler av en bedrift, ønsker å ha det enklest mulig, samtidig som de ser potensial i det de kjøper. Om du har passive medeiere, som f.eks. familiemedlemmer, kan det være du bør kjøpe ut disse først. Passive medeiere, bør du som et minimum ha diskutert ferdig hva dere ønsker før du går til det skritt å starte en salgsprosess. Kanskje bør dere bli enig om hvem som håndterer salgsprosessen og de øvrige gir en fullmakt slik at potensielle kjøpere har færrest mulig personer å forholde seg til.

 

5. Bør du kontakte en advokat før du selger bedriften?

Avhengig av omfang og størrelse på bedriften din, kan det være mye juridisk som må avgjøres før et eventuelt salg. Men før du kontakter en advokat, bør du ha en uavhengig rådgiver som kan noe om kjøp og salg av virksomheter. En finansiell rådgiver som har kjøpt og solgt bedrifter før, kan gi deg noen gode råd før prosessen starter. Det er først når kjøpskontrakten skal utarbeides, du muligens behøver juridisk hjelp.

 

6. Hvem skal jeg selge bedriften min til?

Motivasjonen din for salg av virksomheten, er helt avgjørende for hvem du skal / kan selge til. Som punkt 1 i denne listen beskriver, så vil dette være avgjørende for hvem du kan selge til. En god finansiell rådgiver med erfaring, vil kunne hjelpe deg med å finne potensielle kjøpere.

 

7. Hvor mye skal jeg selge for?

Vi har skrevet en artikkel om verdifastsettelse av bedrifter tidligere. I all hovedsak kan du velge mellom å få betalt i form av enten penger eller aksjer. Fordelen med penger, er naturligvis at du kan gjøre hva du vil fremover, mens dersom du får betalt i form av aksjer i enten et nytt selskap eller selskapet du selger til, gjør at du kan få en større, fremtidig gevinst. Spørsmålet da, blir hvor mye du er bundet opp og hvor lett det er å selge disse aksjene når du selv ønsker.

Mange som selger virksomheten sin, blir bundet opp av avtaler som gjør at de må fortsette å jobbe i bedriften i x antall år. Det kan være mange, gode argumenter for dette. For deg som selger, kan det være både riktig og galt å bli værende i virksomheten som du overdrar til andre. Det er ikke alltid det heller er lurt for kjøper av virksomheten din at du blir værende. Men det er ikke alltid kjøper ser dette selv.


Kontakt gjerne meg i Æge dersom du vurderer å selge, så kan jeg hjelpe deg i den retning som er best for deg.